6977630278 Στεφανοβίκειο, Μαγνησία agrot.sinet@gmail.com

 

Η Συγκομιδή του Φιστικιού

Η συγκομιδή των φιστικιών στη χώρα μας αρχίζει τέλη Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή και διαρκεί 15-20 μέρες. Το πρώτο χέρι συνήθως συγκομίζεται, όταν το 60-70% των καρπών έχουν ωριμάνσει.

Γίνεται με ράβδισμα ή τίναγμα των δέντρων και οι καρποί πέφτουν κάτω από την κόμη των δέντρων, πάνω σε απλωμένα πανιά ή δίχτυα συλλογής ελαιοκάρπου κοινώς "λινάτσα". Αμέσως μετά οι καρποί συγκεντρώνονται σε σωρούς και γίνεται μια πρόχειρη διαλογή για να απομακρυνθούν τα πεσμένα φύλλα και γίνεται σπασμένες ταξικαρπίες και μικροί βλαστοί.

 

Η διαδικασία

Η ημέρα για την συγκομιδή του φιστικιού ξεκινάει από πολύ πρωί. Οι οικογένειες και οι εργάτες μαζέυονται και ξεκινούν για το αγρόκτημα.

Αμέσως ξεκινούν την δουλειά με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με στρώσιμο λινάτσας γύρω από το δέντρο και με καλάμια αρχίζουν το ράβδισμα ή τίναγμα για να πέσουν τα φιστίκια.

Όλοι βοηθάνε στην συγκομιδή ακόμα και τα μικρά παιδιά που από μικρά μαθαίνουν τα πάντα για την αγροτική ζωή.

Μόλις τελειώσει ένα δέντρο προχωράνε στο επόμενο με την ίδια λινάτσα μέχρι να γεμίσει.

Κάποια στιγμή γίνεται και το πρώτο διάλειμμα για πρωϊνό και καφέ.

Παρόλο που φαίνεται εύκολο είναι μία πολύ δύσκολη εργασία και κατα την διάρκεια της συγκομιδής γίνονται πολλά διαλείμματα για νερό και φαγητό.


Μετά από λίγα λεπτά η εργασία συνεχίζεται μέχρι το απόγευμα.

Κατά το μεσημεράκι η δουλειά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγο του ήλιου και της υψηλής θερμοκρασίας.

Κατά το απογευματάκι και όταν φτάνει η ώρα για να γυρίσουν σπίτι, οι εργάτες ετοιμάζονται για το μάζεμα των φιστικιών που έχουν τινάξει.

Πρώτα καθαρίζουν τα φιστίκια απο τα φύλλα σε κάθε λινάτσα ξεχωριστά.

Μετά συγκεντρώνουν σε μία λινάτσα όλα τα φιστίκια απο τις υπόλοιπες λινάτσες και αρχίζουν να φέρνουν τις άδειες κλούβες στις οποίες θα τα βάλουν για να τα κουβαλήσουν.


Σιγά σιγά αρχίζει το "πακετάρισμα" των φιστικιών μέσα στις κλούβες όπου θα τις φορτώσουν στο όχημα για την μεταφορά στον συνεταιρισμό.

Τέλος αρχίζει το φόρτωμα οπού όλοι μαζί κουβαλάνε τις γεμάτες κλούβες προς το όχημα...

...για να τις φορτώσουν και να τις μεταφέρουν στον συνεταιρισμό όπου και θα γίνει η επεξεργασία και η τυποποίηση του φιστικιού.